Kathmandu: deel II

Een leeggelopen stad

De cirkel is rond. We eindigen onze reis door Nepal op de plek waar wij hem ook begonnen zijn: Kathmandu. Hoe chaotisch en druk we haar de vorige keer ontmoetten, zo kalm en rustig treffen we haar nu aan. In verband met Dashain, een populair en belangrijk festival in Nepal, heeft een groot deel van de inwoners de stad verlaten om familie elders te bezoeken. Wat overblijft is een Kathmandu met half zo veel inwoners, half zo veel uitlaatgassen en smog, veel gesloten winkels en restaurants. In eerste instantie voelt het fijn, als een opluchting zelfs. Er is letterlijk meer rust en ruimte op straat, waardoor we meer oog hebben voor het uiterlijk van de stad. We ontdekken gebouwen en plekjes, die wij tijdens onze eerste ontmoeting niet zagen. Maar langzaamaan bekruipt ons het gevoel dat dit niet klopt. Dat dit niet Kathmandu is zoals ze is. Het voelt als een huis zonder interieur. Kleurloos en leeg. De inwoners maken de stad tot wat ze is. En waar we de chaos en drukte eerst af en toe wel konden vervloeken, lijken we het nu te missen.

Desalniettemin genieten we van onze laatste dagen in de stad. De duiven moeten het luchtruim delen met een heleboel vliegers die fanatiek worden begeleid vanaf de daken. De goedgehumeurde mensen die wel zijn gebleven, dragen met trots hun tika en wensen ons ‘happy Dashain. De mensen lijken zich net zo licht te voelen als de vliegers boven de stad. Dat maakt het juist ook bijzonder om hier nu te zijn. We slenteren rond in Patan, een wijk in Kathmandu en gaan nog een laatste keer lekker eten in de wijk Thamel, dé backpackerswijk. We nemen de stad nog een keer goed in ons op.

Nepal heeft een diepe indruk op ons gemaakt. De warme mensen, de indrukwekkende cultuur, de diverse landschappen: Van de scherpe, rauwe Himalaya tot de tropische, levendige jungle. We hebben genoten van de grote avonturen en de kleine bijzondere momenten. We hebben ons heel verbonden gevoeld met Nepal en de meest fantastische mensen ontmoet. Na een maand in dit bijzondere, warme land is het tijd om gedag te zeggen. Op naar New Delhi, India…

KathmanduKathmanduKathmandu
Kathmandu
KathmanduKathmandu

KathmanduKathmandu

Slapen in een ecolodge Categorie overzicht Backpacken in Nepal

  Reacties

  Schrijf een reactie

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

  Schrijf je in!

Ontvang een e-mail wanneer er een nieuw verhaal online staat!