Kathmandu: deel I

Een intense ontmoeting

De dag is daar dat we afscheid nemen van China. Het einde van een prachtig begin, een fantastische eerste maand. Dit einde betekent ook het begin van een nieuw avontuur: Nepal! Vol verwachting klopt ons hart en met gemengde gevoelens van enthousiasme en spanning vliegen wij op 23 september van Hong Kong, via Kuala Lumpur naar de hoofdstad van Nepal: Kathmandu.

En dan ineens sta je daar. In de chaos die Kathmandu heet. Kleurrijk geklede vrouwen, straathonden, brandend wierrook, bergen afval, koeien, kinderen in schooluniform, tempels, apen, wapperende gebedsvlaggetjes, door de aardbeving vernielde huizen en straten, brommers, heilige sadhu’s, duiven, bedelaars. BAM. Kathmandu komt meteen binnen en al onze zintuigen staan op scherp. Het is intens, heftig, overweldigend, maar prachtig en puur en laat ons maar moeilijk los. We worden verliefd, maar het voelt als een relatie waarin je niet met en niet zonder elkaar kunt. Het ene moment houden we van deze stad, het andere moment vervloeken we haar. We willen haar vasthouden en wegduwen tegelijk.

Kathmandu doet soms pijn. Wanneer we mensen hun afval in grote hoeveelheden zonder pardon in de rivier zien gooien, bijvoorbeeld. Of wanneer straatkinderen, met viezer dan vieze snoetjes en blote voetjes, onze handen willen vastpakken om niet meer los te laten en wanneer blaffende straathonden ons ’s nachts uit onze slaap houden. Kathmandu voelt vaker nog, gelukkig, als een warme deken. Met mensen die ontzettend vriendelijk, positief en oprecht zijn. We zien hoe het geloof (overwegend hindoeïstisch en boeddhistisch) letterlijk plaats neemt in de omgeving en het dagelijks leven: Tempels, groot en klein, “prayerwalls” en andere gebedsplekjes op bijna iedere meter van de straat. Overal horen we de geluiden van mantra’s en klankschalen. Meer dan eens bekruipt ons het gevoel van verwondering en bewondering en staat het kippenvel ons op de armen. Het klopt. Zoveel compassie en overgave zien wij niet dagelijks en wij merken dat het ons raakt.

Kathmandu zit meteen in ons hart, maar ook in onze longen. Longen gevuld met stof en uitlaatgassen. We besluiten dan ook dat we ons bezoek aan de Nepalese hoofdstad te gaan opsplitsen. Twee dagen is voor nu genoeg. Tot gauw, Kathmandu!

Kathmandu
KathmanduKathmandu
Kathmandu
KathmanduKathmandu
Kathmandu
KathmanduKathmandu
Kathmandu
Kathmandu

Onbeperkte mogelijkheden Categorie overzicht Thuis in Pokhara

  2 Reacties

  Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

  Schrijf je in!

Ontvang een e-mail wanneer er een nieuw verhaal online staat!