Fort Cochin en de backwaters

Kerala's mengelmoes

Kerken – huizen die net zo goed aan de Amsterdamse gracht hadden kunnen staan – een 400 jaar oude synagoge – enorme Chinese visnetten – een Nederlandse begraafplaats – Portugees aandoende straatjes – een Brits theehuis – een homestay met WIFI wachtwoord ‘Jesus123’; We zijn in het kustplaatsje Kochi, in Fort Cochin om precies te zijn!

Kochi ligt in de provincie Kerala, in het zuid-westen van India. De provincie met de hoogste concentratie hoogopgeleide inwoners van India. Al meer dan 600 jaar trekt dit plaatsje handelaren en ontdekkers naar haar havens, wat resulteert in een interessante mix van verschillende (Europese en Aziatische) invloeden. Alleen de 13 uur durende treinrit ernaartoe, vanaf Palolem, is al adembenemend. Palmbomen meer dan we kunnen tellen, over bruggen door de meest groene landschappen met af en toe uitzicht op zee. Kleuren worden intenser, de lucht vochtiger en het zonnetje nóg warmer dan ze al was.

We slapen bij een lieve Indiase familie thuis, waar onze ‘mama Sophie’ iedere ochtend een verrukkelijk Kerala breakfast op onze borden tovert. De dagen vullen we wandelend door de straatjes van Fort Cochin, waarbij we ons de ene keer in Nederland wanen, dan weer in Portugal of Groot-Brittannië. Het voelt alsof we in een ander India terecht zijn gekomen. De stad oogt schoner en we zien veel minder armoede. De sfeer is gemoedelijker, rustiger, veiliger. Prettiger.

Ook ontdekken we per boot de backwaters waar de provincie bekend om staat: een netwerk van ongeveer 1500 km aan rustige riviertjes en kabbelende kanaaltjes. Ik grinnik, wanneer Justin zegt dat het hem doet denken aan tropisch Giethoorn. We kabbelen rustig voort over de wateren, langs huizen van mensen en dames die hun lange haar of kleding wassen. Het is rustgevend en het enige wat we horen is het verplaatsen van de stok waarmee de ‘kapitein’ ons voortduwt in het water, het geritsel van libellen en het gefladder van vogels. We genieten van de de schoonheid en de geluiden van de natuur en zijn blij ons heftige avontuur in India zo kalm als het water af te mogen sluiten.

Fort Cochin, Kerala, IndiaFort Cochin, Kerala, India
Fort Cochin, Kerala, India
Fort Cochin, Kerala, India
Fort Cochin, Kerala, IndiaFort Cochin, Kerala, India

Fort Cochin, Kerala, IndiaFort Cochin, Kerala, India
Fort Cochin, Kerala, India
Backwaters, Kerala, India
Backwaters, Kerala, IndiaBackwaters, Kerala, India
Backwaters, Kerala, India
Backwaters, Kerala, IndiaBackwaters, Kerala, India
Backwaters, Kerala, India

Op vakantie in Goa Categorie overzicht Backpacken in India

  4 Reacties

  Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer verhalen

  Schrijf je in!

Ontvang een e-mail wanneer er een nieuw verhaal online staat!